Gewicht- en eetproblemen
> Sylvia Gijbels
Een gewichtsprobleem is een globale benaming voor mensen die kampen met een ongezond eetgedrag en over- of ondergewicht. Deze term kan heel ruim genomen worden. De dag van vandaag is het immers niet zo evident om zomaar een gezond eetpatroon te hebben of te behouden. We leven in een consumptiemaatschappij, waarbij we vaak geen zicht meer hebben op wat gezonde voeding juist inhoudt en waar eten verschillende functies heeft gekregen zoals o.a. troost, beloning, ontspanning, rust. Daarnaast voeren velen reeds jaren een mentale strijd tegen het zogenaamde jojo-effect.
In de praktijk wordt samen met jou bekeken welke factoren een invloed hebben op jouw eetgedrag. Deze factoren kunnen uiteenlopend en voor iedereen verschillend zijn. Inzicht in deze factoren is echter een eerste stap tot verandering, wat kan leiden tot een gedragsverandering op lange termijn. We kijken samen naar jouw persoonlijk eetpatroon en factoren en vertrekken van daaruit om geleidelijk aan andere gewoonten aan te leren.
Hieronder vind je enkele types van eetgedrag waar je je mogelijks in herkent. Indien dit het geval is en je wil hier graag verandering in brengen, aarzel dan niet om contact op te nemen. Buiten deze drie zijn er nog andere zaken die meespelen in gewichtsproblemen of die het gevolg hiervan zijn. Ook daarvoor kan je terecht voor een begeleiding.
Ga je meer eten wanneer je je triestig voelt, een slechte dag hebt gehad, alleen voelt of juist erg gestresseerd? Vervult eten de rol van troost, beloning, ontspanning? Dan is er mogelijks sprake van emotioneel eetgedrag.
'Eat to fuel you body, not to feed your emotions'
Voer je reeds jaren een mentale strijd tegen de kilo's en lukt het je moeilijk om je aan gezonde voeding te houden? Is eten een belangrijk onderdeel in je leven maar lijkt het ook een soort vijand te zijn? Zit je met periodes in een vicieuze cirkel van heel restrictief (weinig, gezond) eten, gevolgd door periodes van teveel eten? Dan speelt lijngericht denken mogelijks een grote rol in je eetpatroon. Dit zorgt er echter vaak voor dat we net minder gezond gaan eten en leidt tot een jojo-effect.
Wordt je gemakkelijk verleid door de geur, uitzicht, textuur van eten? Kan je niet weerstaan aan de doos koeken in je kast of aan de geur van koffiekoeken bij het voorbijlopen van de bakker? Dan speelt extern eten een rol in je eetgedrag. Ook hierbij is het belangrijk om te kijken wat juist jouw triggers zijn die je drang naar eten uitlokken om hier op in te kunnen spelen.
Ook voor mensen met eetbuien, emotioneel eetgedrag, anorectisch of boulemisch gedrag wordt naar een behandeling op maat gekeken, waarbij o.a. het verwerven van inzicht, het verbeteren van lichaams- en zelfbeleving, het verhogen van zelfvertrouwen en assertiviteit en emotieregulatie centraal staan.
Hieronder vind je meer specifieke informatie terug rond verschillende eetstoornissen. Indien je jezelf herkent in één van deze en hier graag iets wil aan veranderen, aarzel dan niet om contact op te nemen.
Mensen met anorexia zijn in hun hoofd heel erg bezig met eten en hun gewicht, het voelt als het ware aan als een obsessie. Ze hebben een sterke wens om slank te zijn en het idee om aan te komen boezemt veel angst in. Ze zien zichzelf dikker dan ze in werkelijkheid zijn (verstoorde of onrealistische lichaamsbeleving).
Hierbij krijgen mensen regelmatig eetbuien, die meestal stiekem gebeuren, wat gepaard gaat met een groot schuldgevoel. Meestal worden deze eetbuien gecompenseerd door te gaan braken, overmatig te sporten of laxeermiddelen te gebruiken. Dit om een gewichtstoename te voorkomen, of er net voor te zorgen dat je gewicht verliest.
Bij een eetbuistoornis gaan mensen zich dwangmatig overeten. Ze eten op korte tijd een grote hoeveelheid voedsel, wat gepaard gaat met controleverlies en negatieve gevoelens achteraf (zoals schaamte, boosheid, verdriet, walging). Er wordt veel tijd gespendeerd aan piekeren rond eten en de eetbuien gebeuren ook vaak stiekem. Doorgaans gebeurt er hier, in tegenstelling tot bij boulimie, geen compensatie van de eetbuien.
Buiten deze drie bovenstaande zijn er nog enkele eetstoornissen die hier sterk bij aanleunen of toch wat anders zijn. Denk bv. aan orthorexia (sterke neiging tot gezond eten), anorexia atheltica (over- en dwangmatig bewegen en sporten), nachtelijk eten (NES, onbewust ’s nachts grote hoeveelheden eten) en vermijdende of een restrictieve voedselinnamestoornis. Ook hiervoor kan je terecht in de praktijk.
Verder zijn er enkele andere voedingsproblemen die eveneens in de praktijk behandeld kunnen worden zoals o.a. een slikfobie, selectief eten, moeilijkheden met proeven, moeilijke ontwikkeling van eetgedrag, aversie of angst om te eten.
Literatuur
Email: info@groepspraktijklago.be
Adres: Torenstraat 74, 3110 Rotselaar
Email: sylvia@groepspraktijklago.be
Tel. Sylvia Gijbels: 0492/78.50.40
Ondernemingsnummer 0822.713.220
Email: jessica@groepspraktijklago.be
Tel. Jessica Bertels: 0474/21.65.72
Ondernemingsnummer 0665.717.532